29 May 2017

CYST / FIBROID/ ENDO / PCOS : MAKANAN TAMBAHAN YANG SESUAI UNTUK MEREKA

Assalammualaikum. Salam Sejahtera. Topik ini agak serius. Kita biasa dengar CYST dan FIBROID kan. Mungkin ramai dikalangan kita yang keliru tentang perbezaan antara cyst dan firoid.

Ada juga sering beranggapan bahawa cyst dan fibroid adalah benda sama. Mereka bertanggapan bahawa cyst & fibroid boleh di atasi hanya melalui pembedahan.


Nanti dulu! Sebelum kita putuskan sama ada semua tanggapan ini benar atau salah, jom kita selidik beberapa info penting mengenai cyst dan fibroid terlebih dahulu. 

CYST Cyst sebenarnya adalah poket/bola/kelompong nipis yang mengandungi air/bendalir dan apabila ia berada di dalam ovary, ia dikenali sebagai ovarian cyst.

FIBROID


Apa Itu Fibroid?

Fibroid ialah sejenis ketumbuhan yang berlaku pada dinding rahim, khususnya pada lapisan otot. Sejenis ketumbuhan daging yang berasal dari otot rahim (myometrium) dan ia merupakan tumbuhan yang SERING MELANDA WANITA. Fibroid biasanya berlaku di dalam UTERUS (Rahim/tempat peranakan).

Tanda-tanda Fibroid dan Cyst Dalam Rahim

1.Gangguan haid
2.Keputihan
3.Masalah ketidaksuburan
4.Kemandulan dikalangan wanita
5.Hubungan suami isteri dingin
6.Sakit ketika bersama
7.Kerap letih dan lesu
8.Kerap keguguran
9.Perut kembang
10.Rasa gatal dan bau yang kurang enak pada vagina
11.Kentut vagina
12.Kesejukan kaki dan tangan

Di samping ketumbuhan fibroid, mereka juga menghidap penyakit endometriosis. Iaitu sejenis penyakit di mana darah kotor melimpah ke belakang rahim menyebabkan pelbagai masalah pada saluran peranakan, kilang telur dan persekitaran rahim.

Seringkali kita lihat di kalangan wanita yang menjangkau ke umur 30-an atau 40-an, walaupun mereka telah melahirkan mungkin empat atau lima orang anak, mereka didapati sukar untuk melahirkan lagi.

Dan beberapa tahun kemudian mereka mengalami berbagai-bagai masalah serta gangguan haid dan apabila diperiksa didapati mereka mengalami ketumbuhan fibroid / cyst / Endo

Jadi buat la pemeriksaan berkala dengan doktor dan dapatkan khidmat nasihat mereka tentang cyst /fibroid/ endo yang dialami.

Untuk memastikan tahap pembesarannya terkawal dan tidak memudaratkan atau merbahaya pada kesihatan.

Pada masa yang sama, pengambilan makanan tinggi antioksida juga  membantu melindungi badan kita dari sebarang pertumbuhan abnormal dalam tubuh dan rahim kita.

Sebab itu kami mengesyorkan makanan yang seimbang seperti buah buahan dan sayu sayuran dan elakkan makanan segera yang boleh memburukkan keadaan. 

Selain dari itu, cara yang terbaik untuk mencegah atau makanan tambahan yang sesuai untuk CYST / FIBROID / ENDO atau apa-apa ketumbuhan adalah Vitamin yang tinggi ANTIOKSIDA iaitu GLA ,  ACE ( Vitamin A , Vitamin C, Vitamin E) serta VIVIX.Dengan pengambilan anti-oksidan, ia dapat menyekat aktiviti radikal bebas ini dalam tubuh kita.

Pengambilan Vitamin A (Carotomax), Vitamin C, dan Vitamin E yang merupakan anti-oksidan yang berkesan, badan kita dapat menentang radikal bebas ini dari terus menyerang sel badan kita, dengan izin Allah.

Selain itu, Vivix yang memang terkenal dengan keajaibannya juga adalah bersifat anti-oksidan yang sangat tinggi. Vivix juga berupaya untuk memperbaharui sel dan memperbaiki sel badan kita yang telah rosak.

GLA Complex juga memainkan peranan yang sangat penting dalam membantu mengecutkan cyst dan fibroid ini. GLA (gamma linolenic acid) adalah sejenis asid lemak Omega-6 yang diperlukan untuk membentuk prostaglandin iaitu sejenis bahan berupa hormon yangmengawal keradangan dan mengawal atur proses badan yang normal

Jadi dengan menambahkan kuantiti prostaglandin dalam badan, ia dapat membantu kecutkan cyst dan mengawal imbangan hormon untuk mengelakkan pembentukan cyst baru.

TESTIMONI 1:Perkongsian dari group besar kami. Tumor 13cm dan cyst 3.2cm. Alhamdulillah pengambilan Vivix dan GLA membantu mengecutkan. 


Testimoni 2:Ini testimoni dari customer wani sendiri. Ketumbuhan bersaiz 3.5cm. Alhamdulillah dengan izinNya, Gla sebagai asbab sahaja membanti mengecutkan ketumbuhan tu sepenuhnya. 

KESAN ADALAH BERBEZA ATAS SETIAP ORANG. 

Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. 

Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.^_* 

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~
Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh hubungi seperti yang tertera dibawah

Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.