2 Mar 2016

DIARI KEHAMILAN : KEJUTAN




Assalammualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah kesihatan dan alahan semakin baik. Sekarang kandungan wani hampir 17minggu. Muntah dah berkurangan. Cuma mual dan selalu meludah. huhu. Kandungan sebelom ni alahan sehingga 5-6bulan untuk pulih sepenuhnya. Jadi bertabah la mak. hehe.

Berbalik pada tajuk KEJUTAN, apa yang kejutan sangat tu.. Sebenarnya wani pon masih cuba menerima dan menyesuaikan diri. Sedia maklum sebelom ni wani ada menjalani ultrasound (scan) ketika kandungan 7minggu. Alhamdulillah nampak jantung baby. Semua sihat-sihat je. Ketika kandungan berusia 12minggu, Wani ada pegi scan sekali lagi dekat klinik siti & rakan-rakan sebab wani perlu bawa scan terbaru untuk update dekat KK dan buka buku merah.

Ketika kandungan baru 10minggu, wani ada rasa gerakan yang sangat aktif. Agak menghairankan juga sebab baby masih kecil tapi tendangannya buat perut wani bergegar-gegar halus. Jadi amatlah membuatkan wani rasa tak sabar nak scan pada 12minggu. Tiba masanya untuk scan. Tips untuk lebih nampak kandungan dan baby dalam rahim, minum air banyak skit sebelom scan dan jangan kencing. Tahan dulu ok. Insyaa Allah memang clear. Wani scan waktu malam sebab orang tak ramai. Maka bermula la scan yang mendebarkan.....

Doktor meletakkan gel dan scan. Mata kami suami isteri terpana dekat screen monitor dan kami berpandangan. Masing-masing terkedu melihat monitor itu. Sebab apa yang kami lihat tu sangat terang. Dan doktor memecah kesunyian dengan berkata."Eh, ni ada dua baby ni ". Memang jelas dan terang. Ada dua baby sedang bergerak-gerak. Terlihat kepala, badan dan kaki dua insan suci yang menghuni rahim wani. Ok, mak terkedu dan menangis kejap atas katil. Terharu, bersyukur dan macam-macam perasaan lagi. Macam tak sangka kami bakal menimang cahaya mata berganda.

Kali pertama scan hanya nampak satu baby dan satu kantung sahaja. Kali kedua scan ada dua baby. Jadi itu la kejutan bagi kami. Kami juga tiada sejarah kembar. Jika ada pon sepupu sepapat yang ada anak kembar. Ini rezeki dari Allah. DIA boleh beri pada sesiapa yang DIA kehendaki. Seolah Allah ganti kandungan pertama kami yang gugur hampir 6tahun dulu. Betapa cantiknya perancangan yang Allah aturkan. Kami sangat tidak menyangka, dulunya kami dilabel kategori yang susah dapat anak dan susah nak mengandung. Kini kami bakal mempunyai 4orang anak. Ada juga kawan-kawan bergurau. Wani terlebih makan shaklee sampai tersubur sangat. hehe. Alhamdulillah. Segala puji-pujian hanya pada Allah yang beri nikmat tak terhingga kepada hambanya untuk merasai nikmat sebagai seorang ibu. Shaklee hanya asbab sahaja untuk wani ikhtiar sambil membantu kesihatan wani secara tak langsung.



Untuk ibu-ibu yang ingin ikhtiar untuk hamil, wani mencadangkan SET KESUBURAN dari Shaklee. Sebelom wani hamil kembar, wani mengamalkan gla dan b-complex. Wani akan ajar cara makan yang doktor share dan tips khas untuk mereka yang membeli dari wani.

Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan

1 Mar 2016

PROMOSI ESP : KEBAIKAN SERTA MANFAAT ESP




Selamat malam semua. Semua dah tau dak bulan ni promosi ESP shaklee beli 6 percuma 1. Kalau dah tau pon apa salahnya baca. hehe. Mai pakat-pakat  share la beli dengan adik beradik semua. Ketuk pintu jiran sebelah tanya nak share dak beli 6 tong esp percuma 1 tong lagi. Jimat rm150, free keahlian, rebate cash pada bulan depannya. Sapa nak bagi ye dak. Tak semestinya kena buat biz bila daftar. Daftar utk buat makan sendiri pun boleh. Dapat harga ahli. Badan sihat poket pun jimat. Meh baca sikit tentang esp shaklee ni.



-Ia adalah protein soya yang berkuliti tinggi. Didatangkan dalam canister dan berbentuk serbuk. ESP boleh dibancuh dengan minuman kegemaran seperti milo, horlick, susu atau buah yang dikisar bersama. ESP baik dibancuh dengan air sejuk atau suam demi memelihara protein supaya tidak termusnah pada suhu tinggi..


Manfaat ESP:

1. Awet Muda - Asid amino penting dalam membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland dan lain-lain. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.

Apa itu Asid Amino?

- Protin terdiri daripada lebih 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protin yang berbeza mengikut kepada keperluan protin dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.

- Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ini dikenali sebagai asid-amino tak perlu. Manakala asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali sebagai asid-amino perlu. ESP Shaklee menyediakan kesemua asid-amino perlu tersebut.



2. Baik untuk hormon - Kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan paras kolesterol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.

3. Baik untuk prostat - Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus dan pembesaran prostat.

4. Kulit yang cantik - Merangsang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, mempercepat penyembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.

5. Pembekal tenaga - Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun-baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan.

6. Membaiki pigmentasi - Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.

7. Membaiki memori - Meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan.


Apakah kebaikan lain ESP?





Sebab itula kami selalu cadangkan esp dlm setiap set kerana ESP membantu penyerapan vitamin-vitamin lain secara optimum. Esp adalah salah satu produk yang membuatkan wani jatuh cinta dengan shaklee. Tak kenal maka tak cinta. Wani start minum ketika hamil, berpantang, menyusu dan sehingga kini masih lagi setia bersama ESP. Nak try dak.? Seronok tengok hasilnya. Google la tentang ESP shaklee. Beribu testimoni yang keluaq. Meh hubungi wani. Wani akan guide. Daftar ahli untuk lebih penjimatan.. Dah tunggu apa lagi, p la tepon adik badik, jiran tetanga, kawan-kawan opis, yang nak join beli Promosi esp beli 6 percuma 1. Gerenti berbaloi-baloi.....

~SHAKLEE MEMIKAT HATI?~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525



DIARI KEHAMILAN : KANDUNGAN 6 MINGGU (PENTINGNYA ASID FOLIK)

Hi. Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera buat pembaca blog wani. Hari ini 22/12/2015 jam 3.55petang wani start menaip. Tapi wani akan publish entry ni selepas kandungan 2bulan keatas. Bukan apa, orang tua kata masih awal. Tak elok diwar-warkan dahulu. Nanti lepas tengok jantung baby baru wani publish entry ni. Hehe.

Anggaran kandungan wani sekarang ni adalah 6minggu 4hari. Ini mengikut apps "My Calendar " Mual, loya, muntah , badan berangin , kuat tidur adalah simptom kehamilan wani. Dah anak ke 3 pon sama je macam dulu. Ingat anak makin ramai makin kurang alahan. hehe. Sama je morning, evening, nite sickness dia. haha. Anak pertama dan kedua wani mengalami alahan sampai 6bulan. Turun berat badan 5-6kg. Huhu. No 3 ni tak tau la berapa lama. Jadi bertabah la mak.. Sebenarnya ada juga ibu hamil yang steady tak de sebarang alahan sampai bersalin. Apa yang boleh wani cakap. BERSYUKURLAH. Hehe. Tak de sapa nak muntah-muntah dan hilang selera makan semua tu. Siapa yang pernah alami alahan dia akan faham. Apa pon kuatkan semangat. Nanti kita akan rindu semua ni. ^_^

Kalau anda semua nak tahu, wani memang mengamalkan asid folik + vitamin B lengkap = B COMPLEX sebelom kehamilan lagi. Pengambilan asid folik 3-6 bulan sebelum kehamilan adalah sangat penting untuk membolehkan tubuh kita bersedia untuk sebarang pertumbuhan dan pembentukan sel-sel baru. Sebab itu B complex termasuk dalam SET KESUBURAN. Kandungan asid folik yang mencukupi akan membantu wanita mematangkan telur ovum, membantu pembentukan plasenta dan proses pelekatan janin di dinding rahim.

Ia perlu diteruskan mengambil supplemen asid folik sebaik sahaja disahkan hamil. Bagi kehamilan yang tidak dirancang dengan teratur, wanita berkenaan dinasihatkan untuk mengambil supplemen asid folik setiap hari dan diteruskan sekurang-kurangnya sehingga kandungan berumur 12 minggu. Dalam 12 minggu pertama, perkembangan otak dan sistem saraf sedang berkembang pesat.


Fakta ringkas mengenai asid folik
  • Asid Folik atau Folate adalah Vitamin B9 yang selalunya dijumpai di dalam sayuran hijau, jus buahan dan bijiran.

  • Asid folik diperlukan terutamanya semasa anda merancang untuk hamil, dan 3 bulan pertama selepas hamil. (lebih bagus diamalkan sepanjang tempoh kehamilan, berpantang dan menyusukan anak)

  • Vitamin B-complex merupakan vitamin yang diperlukan setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisme yang sihat.

  • Vitamin B mempunyai fungsi yang sangat hebat termasuk pengeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel dan mengekalkan saraf dan kulit yang sihat.

  • Ia boleh mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang cacat terutamanya kecacatan saraf (NTD), otak (anencephaly) dan saraf tunjang (spina bifida). 



Perbezaan Vitamin B Complex di pasaran dengan Vitamin B Complex Shaklee



Menjadi kebiasaannya ibu hamil dibekalkan dengan vitamin B-Complex dan Asid Folik apabila membuat pemeriksaan di klinik kerajaan. Namun, tidak ramai yang tahu vitamin B complex tersebut tidak merangkumi 8 kumpulan vitamin B yang utama yang penting iaitu: 


  1. B1 – Thiamin
  2. B2 – Riboflavin
  3. B3 – Niacin
  4. B5 – Panthothenic Acid
  5. B6 – Pyridoxine
  6. B7 – Biotin
  7. B9 – Folic Acid
  8. B12 – Cyanocobalamin
Vitamin B Complex yang dibekalkan percuma dari Klinik Kerajaan hanya merangkumi 3 jenis kumpulan vitamin B iaitu B1, B2 dan B3.



Apabila si ibu mengambil vitamin B Complex dari Klinik Kerajaan dan Asid Folik, mereka masih kurang B5, B6, B7 dan B12.

Oleh kerana asid folik merupakan salah satu vitamin B, maka lebih elok sekiranya kita mencari vitamin yang mengandungi kesemua vitamin B. Mengandungi kesemua 8 vitamin- B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dlam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama). Jadi semestinya B COMPLEX SHAKLEE pilihan wani. Hanya RM53 sebotol /120biji tahan 4bulan. Jimat kan. ^_^

Selain itu, wani juga mengamalkan
SET KEHAMILAN. Maklum la kalau nak makan sayur-sayur sekarang ni tekak tak berapa nak terima. Makan nasi pon keluar balik. Hehe. Jadi untuk pastikan baby cukup keperluan, wani makan makanan tambahan iaitu vitamin shaklee. Vitamin semulajadi , selamat dan berkesan.  ^_^

Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan

DIARI KEHAMILAN : ALAHAN

17 /1 / 2016 - 10:15pm

Hai. Assalammualaikum. Selamat sejahtera. Malam ni kuatkan semangat menaip jugak. Anggaran kandungan wani sekarang 10minggu lebih. Bermakna 2bulan lebih. Sedia maklum, walaupon ini kandungan yang ke 3 tapi wani mengalami alahan yang sangat-sangat teruk. Pendek kata semua simptom ni sama je dari anak sulong sampai anak ke 3. So bertabah la mak.

Antara alahannya:

1. Muntah 3-4kali sehari. Kalau muntah 1kali je kira champion sangat dah. hehe.
2. Tak boleh telan air liur sendiri. Masa taip entry ni pon berapa kali ke singki. huhu
3. Bau orang masak. Buat sementara ni memang tak berasap dapur.
4. Tekak pahit.
5. Pedih ulu hati. Makanan pedas sikit pon tak boleh.
6. Kuat tidoooo..
7. Bau sabun mandi. Terpaksa pakai sabun anak. Carrier Junior.
8. Bau badan suami, anak-anak, atau orang sekeliling. Hidung ni tajam betul bau.huhu
9. Badan sangat berangin

Ok, so far ini alahan wani. Kebanyakkan sama cam pengalaman hamil yang dulu-dulu. Anda boleh mengalami alahan seawal 3-4minggu kehamilan. Bergantung pada masing-masing. Jadi ibu-ibu yang turut mengalami alahan ini, jangan risau. Anda tidak keseorangan. huhu. Pastikan minum air putih dengan kerap ok. Elakkan kena kencing kotor.

1 march ni wani akan pegi buat buku merah kat KK. Sebelom pegi KK, wani akan pegi scan sebab wajib bawa scan terbaru sebelom buka buku merah. Ketika usia kandungan 7minggu wani ada pegi scan. Alhamdulillah. Nampak jantung kelip-kelip. Si comel dalam rahim mak kecik keceot. Hehe. Minggu depan scan mesti nampak tangan kaki dah. Tak sabar.. ^_^

Mual sangat tekak ni. Chewable Vita C plus sentiasa disisi. Kejap-kejap kemam sebiji. Rasa masam-masam melegakan sedikit tekak ni.





Kegunaan vitamin C dalam kehidupan kita. 

  • Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi yang sihat dan gigi.
  • Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran
  • Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti.
  • Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis.
  • Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka, dan pengeluaran hormon antistress.
  • Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi.
  • Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, yang membantu mencegah penuaan pra-matang.
  • Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya.
  • Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas.
  • Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih –> berguna dalam rawatan anemia. Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah.
  • Merawat jangkitan saluran kencing.
  • Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain.



Siapa je yang boleh makan Chewable Vita C ni?

  • Kanak-kanak atas setahun
  • Ibu hamil yang loya tekak
  • Yang susah nak telan vitamin


Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan

DIARI KEHAMILAN: PREGNANCY TEST

15/12/2015

Hai, Assalammualaikum. Selamat Sejahtera. Wani seperti wanita-wanita diluar sana yang akan datang bulan @ period setiap bulan. Wani ada download apps my calendar untuk remind wani 2 hari sebelom waktu period. Jadi sempat la wani tapau 1-2 peket pad herba kat toko-toko jamu sebelom nak period. Wani suka pakai pad herba ni. Rasa selesa ketika period. Tak rasa panas dan rimas. ^_^

Satu lagi biasa la kalau nak period, nafsu makan ala-ala naga kelaparan. Rasa penat. Dada berdenyut. Tapi  tak datang-datang lagi period. Ketika tu lewat 2 hari. Bagi wani itu normal. Ada masa kitaran kita akan berubah cepat dan lambat. Dulu wani pernah lewat 7 hari tapi bila check pregnancy test, NEGATIF. Hampehh. Haha. Jadi wani akan pastikan lebih 7hari baru nak check.


Sekarang ni period lewat 5 hari dah, buat mak debar-debar sebab... Wani dah start mual dan start muntah. Wani rasa angin je sebab lewat makan atau penat sangat. Untuk menghilangkan pelbagai andaian dalam fikiran ni wani pegi farmasi dan beli pregnancy test. Wani beli dua. Haha. Tamak betul. Bukan apa, dulu penah beli tapi invalid ( takde keluar apa-apa line) . Sebab tu la beli dua, kalau invalid satu lagi ada.

CARA-CARA NAK GUNA PREGNANCY TEST

1. Cari satu bekas kecik untuk ambil sedikit urin kita. Ada sesetengah pregnancy test ada bagi bekas sekali.
2. Titiskan 3 titik dalam lubang kecil tu.
3. Tunggu keputusan dalam 5minit sebaiknya.

*Hanya sekali kegunaan sahaja. Jangan basuh atau pakai semula.

Dan ini keputusannya bila wani buat test sendiri kat rumah. ^_^




Alhamdulillah. Positif. Walaupon naik samar. Bermakna kandungan masih awal. Walaupon anak yang ke-3 tapi seronok tu macam anak sulong. Hehe. Keesokkan harinya, wani pegi klinik. Check lagi sekali depan doktor. Doktor sahkan hamil 5minggu. Anggaran due date 14/8/2016. Lagi 2minggu appoiment untuk scan nak tengok jantung baby. Doktor ni lah yang wani jumpa sejak mula kawen sampai la beranak pinak. Siapa duduk area Puchong boleh la try pegi klinik DR.SITI & RAKAN-RAKAN. Nama doktor tu DR. SUMAYYAH. Sangat mesra alam. hehe.

Sebenarnya, semasa wani check sendiri kat rumah. Dalam tempoh 1 minit yang pertama hanya satu line sahaja. Wani dah rasa hampeh. Haha. Then wani biar kan je sementara nak mandikan anak-anak. Lepas tu tengok lagi sekali baru nampak naik dua line. Rasa nak lompat bintang. haha. Alhamdulillah. Doakan wani dan baby sihat-sihat selalu ye. ^_^

POSITIF - Naik dua line walaupon halus dan samar
NEGATIF - Hanya satu line sahaja

Masa anak sulong, line kedua lebih terang sebab wani check ketika lewat period dalam 10-12hari. Kandungan ketika tu hampir 7minggu. Anak kedua pula samar-samar. Anak ke 3 pun naik samar. Jadi jika anda ragu-ragu boleh tanya kawan-kawan yang pernah mengandung atau terus check kat doktor terus ok. Wani akan cerita tentang SET KESUBURAN yang wani makan di next entry. See ya

Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525


~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.