12 May 2015

BAGAIMANA NAK CONTROL KOLESTROL?


http://2.bp.blogspot.com/-hqA1kftUGLk/T7yHA_Mu9XI/AAAAAAAACIA/arfFaJ-8qIs/s1600/Kolesterol.jpg

1.Berkenalan dulu dengan kolesterolKalau anda nak perang, kena kenali dulu musuh anda. Anda kena kenal dulu apa itu kolesterol. Sapa kolesterol jahat?


 i.LDL                ii. Triglyceride( Tg )

Sapa kawan kolesterol jahat?

i. Transfat( lemak trans )
ii.Polysaturated fat ( lemak politepu )


Inilah musuh utama yang menyebabkan penyakit dan  kena kenal supaya kita boleh elak. Anda boleh baca label pada barang, tengok ruangan lemak . ada tertulis jenis-jenis lemak ni.

2. Periksa tahap kolesterol

Masalah dengan kolesterol tinggi ialah kita tak berasa sakit. Tinggi macamana pun tak sakit. Kita hanya boleh tahu hanya dengan check darah. Jadi pergilah check darah tahap kolesterol anda.
  Ada pesakit, akan jadi xanthelasma( bintik putih disekeliling mata). Itu juga adalah tanda kolesterol tinggi.

3. Elak makanan berlemak dan berminyak

Kolesterol puncanya dari makanan. So kita kena elakkan mengambil makanan yang mengandungi tinggi kolesterol. Sebenarnya susah nak terang apa makanan yang tinggi kolesterol, Mudahnya semua makanan yang berminyak dan berlemak.

4. Bertukar ke masakan tidak bergoreng dan bertumis

Cuba anda ajar diri dan lidah anda makan masakan rebus dan bakar. Minimumkan masakan goreng. Sekarang ni dah banyak resepi sedap-sedap rebus dan bakar ni. Cari buku resepi dan belajar.

Masalah masyarakt Malaysia dah diajar masakan kena tumis dan goreng. Cuba anda pergi kedai makan dan tilik satu persatu masakan rakyat Malaysia. Apa yang tidak goreng dan tumis. Ulam je kot. Prinsipnya lagi berminyak lagi sedap.

5. Jangan goreng berulang

Kalau perlu menggoreng, pastikan minyak gorengan itu tidak diguna ulang. Sebab minyak yang diguna semula itu lagi tinggi kolesterolnya

6.  Guna minyak sihat untuk tumis

Minyak Naturel ni yang paling rendah kadar lemaknya setakat yg saya pastikan Ini satu lagi yang saya amalkan. Nak elak dari tumis masakan mungkin susah, so saya gunakan minyak masak yg lebih sihat seperti minyak jagung, matahari, zaitun. Masalahnya minyak ni mahal sikit. Jadi tak ekonomi nak buat goreng cucur. Setakat tumis ok.

 7.       Makan oat
http://2.bp.blogspot.com/-dXyj7pY--ec/T0vgPzgm9jI/AAAAAAAAJis/XRmqpK4x1kM/s1600/DSC08678.JPG
Ini satu strategi yang berkesan. Oat memang disahkan dapat kurangkan tahap kolesterol dalam badan. Masalah yang timbul ialah oat ni tak sedap , tawar. Sebab tu ramai yang tak suka. Orang Malaysia ni masih letakkan sedap dihadapan,sihat dibelakang.

Tapi sekarang  ni dah macam-macam  produk ada berasaskan oat. Pilih yang mana satu sesuai dengan anda dan amalkan. Jangan hangat-hangat taik ayam.

Yang paling popular Quaker oat.Cuma rasanya tawar je. Kena pandai masak

Nesvita juga makin popular sebagai minuman segera berasaskan oat  Ini satu lagi produk minuman segera berasaskan oat.

8. Guna minyak zaitun

Minyak zaitun juga terbukti dapat kurangkan kolesterol. So mulakan guna minyak zaitun sekarang. Bagaimana nak guna, terpulang masing-masing. Ada yang makan terus, ada yang guna untuk masak. Kalau untuk tumis memang sesuai. Tapi untuk menggoreng, tak ekonomi, luruh rambut..:)
Contoh olive oil dalam pasaran. Cumaharganya agak mahal lebih RM 30 ke atas sebotol.

9. Makan makanan yang berserat tinggi

High fiber juga dapat mengurangkan kolesterol.Sayur-sayuran, buah-buahan, adalah sumber serat yang baik. kalau tak suka makan sayur atau buah boleh ambil product high fiber. Sekarang ni macam-macam ada. Tapi satu saja saya nak bagitau, saya tengok banyak produk ni harganya terlalu mahal. Tak pada dengan content.Selalunya mereka kata produk mereka campuran pelbagai sayur dan buah jadi serbuk. Sebenarnya anda boleh ambil sendiri saja, lagi jimat, kesan hebat.


10 . Kurang makan daging merah, lebih makan ikan
Ini satu tip mudah. Kurang makan daging merah seperti daging lembu sebab daging ni ada bersamanya lemak. Banyakkan makan ikan, makanlah banyak mana pun takpa.
Apa yg saya buat dalam seminggu, dua hari makan daging lima hari makan ikan.

11. Jangan lupa bersenam

Ini perkara yang amat penting kalau nak turunkan kadar kolesterol badan. Semua lemak yang masuk dalam badan kena dibakar supaya tak tersimpan dalam badan.

Bukanlah bersenam tu perlu pergi gim. Syaratnya mudah, bersenam sampai berpeluh dan nadi laju dalam 100 kali. Cukup. Buatlah apa pun aktiviti.

12. Gantikan santan atau guna santan rendah lemak 

Santan tak boleh dipisahkan dengan masakan rakyat Malaysia. Gulai, rendang, mee kari, lontong ( terliur plak ) semuanya guna santan. Santan ni tinggi lemaknya So cadangan saya ganti santan dengan susu. Tapi kalau dah tak boleh ganti sangat, gunalah santan rendah lemak.


# KATA HIKMAT: KALAU KITA TAK MAMPU BUAT SEMUA, JANGAN TINGGAL SEMUA
Adalah baik juga jika anda mengamalkan pemakanan yang sihat dan cuba amalkan vitamin yang bantu tahap kolesterol anda. SET KOLESTROL SHAKLEE membantu mengawal kolesterol dalam tubuh anda. Anda akan rasa perubahannya. 

Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan


9 May 2015

TESTIMONI UNTUK RABUN DAN SILAU


Kenapa kita memerlukan Vitamin A @ CarotoMax ini untuk atasi rabun dan silau? 

CarotoMax (vitamin A)  ini secara umumnya boleh membantu:-
  • kesihatan retina mata → mengurangkan rabun
  • kesihatan tulang
  • kesihatan tisu kulit
  • pembentukan sel darah putih dan sel darah merah
  • pembentukan membran mukus
  • mengekalkan sistem imunisasi badan yang sihat




CarotoMax merupakan campuran luarbiasa yang menggabungkan alfa-karotenaastaxanthinbeta-karotenaluteinlikopena dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang lengkap. 

CarotoMax menawarkan karotenoid semulajadi yang berasal daripada buah-buahan pokok kelapa sawit dan alga dunaliellasalina untuk:

•   Memelihara kesihatan yang baik.
•   Membantu mengekalkan tumbesaran, penglihatan dan pertumbuhan tisu.
•   Membantu dalam memelihara kesihatan kulit dan selaput lendir.

Lebih info Carotomax

TESTIMONI CAROTOMAX










AMARAN!
Tidak boleh diambil oleh ibu mengandung. Pengambilan vitamin A yang berlebihan terutamanya ketika tempoh trimester pertama kehamilan, boleh menyebabkan risiko kecacatan pada bayi dalam kandungan termasuklah kecacatan jantung dan sistem saraf.

Anda boleh mendaftar dan dapat harga jimat seumur hidup. Daftar untuk makan sendiri pon boleh tak semestinya nak berniaga. Tapi jika anda nak berniaga kami ada group khas untuk peniaga.

Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: mak_wani
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: MakWaniDotCom
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan


RESEPI IKAN SIAKAP MASAK PEDAS MUDAH DAN SEDAP

Salam sejahtera semua. Entry kali ni wani share resepi siakap masak pedas yang mudah dan sedap. Wani dan suami sangat suka ikan siakap. Kalau pergi kedai kami akan order siakap masak pedas, masak lain tak mau. hehe. Kami juga ada kedai fav kami yang masak sedap. Tapi kalau hari-hari makan luar kopak jugak kan. hihi.So jom kita masak!!!


Ketang ketung kat dapur maka siap la Ikan Siakap Masak Pedas. Mudah dimasak dan sangat sedap. Suami tambah nasi 3kali tau.. So memang shodap la kan. hehe. Ok ni wani kongsikan resepinya.

Bahan-bahannya :
  • Ikan Siakap 1 ekor
  • Cili kering 10-15tangkai
  • Cili Padi 2-3biji
  • Bawang putih 2biji
  • Bawang merah 2biji (saiz bola golf atau telur)
  • Serai 1batang
  • Air asam jawa 2sudu
  • Sos cili 2sudu

Bahan Racik :

  • Cili padi 2-3biji (ikut nak pedas mana)
  • Bawang putih 1biji
  • Bawang merah 1biji
  • Serai 1batang
Bahan Blender :

  • Cili Kering 10-15tangkai (ikut nak pekat mana)
  • Bawang putih 1biji
  • Bawang merah 1biji

Cara memasak :
  • Lumurkan ikan siakap dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng sampai garing. Tos dan ketepikan.
  • Tumiskan bahan blender sampai naik minyak.
  • Letak air asam jawa 2sudu dan sos cili 2sudu. Giula garam secukup rasa.
  • Masukkan bahan racik.Tambah air jika nak cairkan sikit. 
  • Tuang kuah keatas ikan.. Siap untuk dihidang. ^____^ 
Mudahkan.. Lepas makan jangan lupa telan vitamin Shaklee ok. Wani amalkan SET SLIMMING SHAKLEE . Maklum la dah tambah nasi 2kali tadi. hehe.. Ok. selamat mencuba.

Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan

8 May 2015

GREEN TEA UNTUK DIET : CINCH TEA MIX DAN TESTIMONI

Selamat Sejahtera. Green tea terkenal dikalangan pendiet, betul tak? Shaklee ada teh juga. Inilah Teh Shaklee tau. Sekotak ada 28stick. Satu stick boleh buat 1jug kecik. Lebih kurang 500-600ml air. Ikut la tekak masing-masing nak pekat atau nak cair. Wani memang share minum dengan suami. Kalau ada Stevia(pemanis semulajadi) lagi bagus. Cadangan seperti dalam gambar dibawah. Mix dengan Lemon jika anda serius nak berdiet.

Bahan Utama Dalam Cinch Energy Tea Mix Shaklee
Diperbuat daripada Eksklusif T-Lift - Campuran teh dalam Shaklee Cinch Energy Tea Mix.
Campuran 4 jenis teh ini mempunyai khasiat hebat masing-masing selain daripada peranan utama teh sendiri yang sememangnya terkenal sebagai antioksidan yang sangat hebat untuk tubuh!

1. Matcha Green Tea Powder

Disediakan secara semulajadi untuk menyimpan semua nutrien yang terdapat dalam daun teh termasuk serat, mineral dan antioksidan.


 Matcha Green Tea Extract




2. Red Tea Extract

- Salah satu antioksidan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol - pejuang kanser yang kuat. Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas. Ia merupakan antioksidan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang boleh menghalang tumor daripada merebak.


 Red Tea Extract




3. White Tea Extract - Juga dikenali sebagai teh hijau bayi dengan mempunyai kandungan antioksida yang lebih tinggi berbanding teh hijau.


 White Tea Extract




4. Rooibos Red Tea Extract
Tumbuhan unik yang berasal dari Afrika Selatan, kaya dengan sebatian polifenol - antioksidan.
 Rooibos Red Tea Extract





Fungsi ekstrak yang ada dalam teh ini

1) MATCHA GREEN TEA
* antioksida yang sangat tinggi
* energy booster
* metabolisme booster

* bakar kalori up to 4x


2) TAURINA
* menggalakkan metabolisme
* lebih bertenaga
* larutkan lemak
* membantu menghasilkan otot tanpa lemak


3) WHITE TEA
* membakar lemak-lemak berlebihan
* menghalang penghasilan sel lemak yang tidak perlu
* meningkatkan metabolisme

* juga dikenali sebagai teh hijau bayi dengan mempunyai kandungan antioksida yang lebih tinggi berbanding teh hijau.



4) ROOIBOS RED TEA
* melarutkan lemak
* meninggikan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak

* agen detox yang kuat



5) RED TEA
* Salah satu antioksidan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol -
pejuang kanser yang kuat
* Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas
*merupakan antioksidan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang boleh menghalang tumor dari merebak


CINCH ENERGY TEA MIX ini bukan sahaja mempunyai pelbagai khasiat seperti di atas, malah ia:

1) Rendah kandungan Kafein (Teh Putih)
2) Membantu merendahkan tekanan darah tinggi
3) Mengurangkan kolestrol
4) Melindungi jantung dan peredaran darah seluruhnya
5) Menguatkan tulang
6) Antibakteria dan antiviral
7) Menggalakkan kulit yang sihat
8) Mengurangkan gula dalam darah. Membantu mengurangkan gejala kencing manis
9) Baik untuk pencernaan dan boleh mengelakkan cirit birit
10) Membantu melawan penyakit seperti athma dengan mengembangkan saluran pernafasan


Banyak kan fungsi CINCH ENERGY TEA MIX ni...Memang amat bagus untuk buang berat badan berlebihan. Bagi yang kurang bersenam dan yang kurang melakukan aktiviti fizikal amat-amat digalakkan ambil  CINCH ENERGY CINCH TEA MIX ini kerana ia membantu untuk boost metabolisme kita.



TESTIMONI TEA MIX SHAKLEE









Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan




APA BEZA SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS DAN CHEWABLE VITA C?

==========================================
PENGEDAR SHAKLEE PUCHONG 019-2833710 WANI
==========================================


Hai. Kabare semua. Entry kali ni wani nak menjawab persoalan yang sering kali customer bertanya. Apa beza SUSTAINED RELEASE VITA C dan CHEWABLE VITA C ni. Ibu hamil sesuai yang mana? Kanak-kanak? Orang tua? Ok jom kita kenal satu persatu secara ringkas.




Vitamin C Shaklee adalah jenis sustained release atau pelepasan perlahan-lahan dalam masa 12 jam. Oleh itu, ia memastikan tubuh kita mendapat bekalan vitamin C yang berterusan. Sebab kadar serapan satu-satu masa oleh tubuh badan kita adalah terhad. Sebab tu akan lepas perlahan-lahan agar semua vitamin c diserap dengan baik. Satu lagi wani suka makan vitamin c dengan vitamin lain sebab dia juga bantu penyerapan vitamin lain-lain dengan lebih efektif.  So wajib ada satu botol dalam gobok anda. Wani share dengan suami. Tu memang fav vitamin suami. B complex dan Vita c. Wani punya GLA dan Vita c.
Siapa je yang boleh makan Sustained Release Vita C ni?

  • Semua golongan boleh makan asalkan boleh telan.




Ok. Beza Chewable Vita C adalah boleh dikunyah dan sesuai untuk kanak-kanak serta orang yang susah telan vitamin. Dos juga lebih rendah iaitu 100mg sebiji manakala Sustained Released Vit C 500mg sebiji. Fungsi vitamin c adalah sama. Bezanya hanya dos dan boleh dikunyah. Ibu-ibu hamil yang mudah loya boleh cuba vit c chew ni sebab rasa dia masam-masam manis buah oren tu. Sesedap rasa dan tekak. Anak-anak wani pon suka makan. Mak tumpang sekaki kunyah-kunyah. hehe


Ada lagi perbezaanya.?
Kuantiti dan Harga.

CHEWABLE VITA C RM37 / 90BIJI

SUSTAINED RELEASE VITA C RM92 /180BIJI

Siapa je yang boleh makan Chewable Vita C ni?
  • Kanak-kanak atas setahun
  • Ibu hamil yang loya tekak
  • Yang susah nak telan vitamin


Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan



ANDA RABUN? CAROTOMAX VITAMIN UNTUK MATA ANDA

Hai! Hai! Hai! Salam ceria semua! Orang kata jauh perjalanan luas pemandangan. Tapi bagaimana nak luas pandangan kalau masalah rabun menghantui kita? Bahkan ada yang saban tahun terpaksa menambah 'power' speckmata akibat masalah mata rabun yang kronik


carotomax vitamin untuk mata


Entri hari ini nak bercerita tengtang vitamin A yang dipanggil Carotomax. Secara umumnya Carotomax boleh membantu:


  • kesihatan retina mata - mengurangkan rabun. Jika diamalkan secara konsisten, rabun akan terus pulih! Insyallah
  • kesihatan tulang
  • kesihatan tisu kulit --> sebab tu jeragat Che Lin makin hilang! 2 in 1 lah :)
  • pembentukan sel darah putih & sel darah merah
  • pembentukan membran mukus
  • mengekalkan sistem imunisasi badan yg sihat!

Kehadiran Vitamin A dapat membantu kesihatan tisu kulit & pembentukan membran mukus badan (kedua-duanya merupakan lapisan awal pertahanan badan daripada jangkitan penyakit) & juga pembentukan sel darah putih atas tujuan yg sama.


rabun saya pulih selepas makan carotomax shaklee



CarotoMax merupakan campuran luarbiasa yang menggabungkan alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang lengkap. 

Bahkan, anda tidak akan dapat ketulenan dan keberkesanan karotenoid daripada makanan itu sahaja.
CarotoMax menawarkan karotenoid semulajadi yang berasal daripada buah-buahan pokok kelapa sawit dan alga dunaliellasalina untuk:


•   Memelihara kesihatan yang baik.
•   Membantu mengekalkan tumbesaran, penglihatan dan pertumbuhan tisu.
•   Membantu dalam memelihara kesihatan kulit dan selaput lendir.

Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid menyamai dengan:
  • Beta Karotena Sama dengan 102 porsi Pisang
  • Lycopena sama dengan 714 porsi Aprikot
  • Lutein dan Zeaxanthin sama dengan 285 porsi pink grapefruitAlpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi
  • Alpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi

Kandungan CarotoMax


Fungsi Beta-Karoten:

1. Bantu pertumbuhan dan memulih sel-sel badan.
2. Kekalkan penglihatan malam – rabun malam.
3. Kekalkan kesihatan kulit dan selaput membran seluruh badan – mata hitam, penghadaman
4. Bertindak sebagai antioksidan, cegah kanser.
5. Menyokong fungsi kuatkan sistem pertahanan badan,
6. Bantu cegah masalah asma, dan paru-paru.
7. Bantu cegah pembentukan ketumbuhan ‘tumor’
8. Menyokong fungsi pertumbuhan dan pembiakan.

Khasiat Beta-Karoten:
1. Awet muda
2. Rabun malam
3. Gastrik
4. Masalah kulit
5. Lelah
6. Jeragat


Kenapa kita memerlukan Vitamin A @ CarotoMax ini?

CarotoMax (vitamin A)  ini secara umumnya boleh membantu:-
  • kesihatan retina mata → mengurangkan rabun
  • kesihatan tulang
  • kesihatan tisu kulit
  • pembentukan sel darah putih dan sel darah merah
  • pembentukan membran mukus
  • mengekalkan sistem imunisasi badan yang sihat
Dengan kehadiran vitamin A, dapat membantu meningkatkan kesihatan tisu kulit dan membran mukus badan kita yang mana kedua-duanya merupakan lapisan awal pertahanan badan daripada jangkitan penyakit dari luar. Selain daripada itu, vitamin A juga membantu dalam pembentukan sel darah putih yang turut membantu memberi pertahanan dalam badan dari jangkitan sebarang penyakit yang tidak diiingini.

Vitamin A terdiri dari dua jenis iaitu Vitamin A yang boleh kita dapat dari makanan seharian atau pun Provitamin A dikenali juga sebagai carotenoids (the safest way to take Vitamin A) yang akan ditukarkan kepada Vitamin A bila badan memerlukan dan akan disingkirkan dari tubuh jika berlebihan.

Perlu diingatkan, Vitamin A  tidak boleh diambil secara berlebihan. Ini adalah kerana ia merupakan salah satu vitamin larut lemak dan jika diambil melebihi dos yang ditetapkan, ia akan tersimpan di dalam organ-organ dalaman kita terutamanya hati. Dalam kata lain, ianya boleh menjadi toksik sekiranya diambil berlebihan.

Carotomax shaklee berbeza dr yang lain kerana ia dalam bentuk provitamin A, yang mana HANYA akan diaktifkan apabila ia diperlukan sahaja. Jadi tiada kes Vitamin A tersimpan dan menjadi toksik seterusnya membahayakan kesihatan.

Siapa yang perlukan CarotoMax
  • Semua peringkat umur yang inginkan kesihatan menyeluruh
  • Kanak-kanak (12 tahun ke atas), remaja, atau pun orang dewasa yang tidak sempat/mampu mengamalkan diet seimbang
  • Mereka yang tidak dapat mengambil jumlah hidangan buah-buahan dan sayuran yang secukupnya setiap hari dan terdedah kepada ancaman radikal bebas. 
AMARAN!
Tidak boleh diambil oleh ibu mengandung. Pengambilan vitamin A yang berlebihan terutamanya ketika tempoh trimester pertama kehamilan, boleh menyebabkan risiko kecacatan pada bayi dalam kandungan termasuklah kecacatan jantung dan sistem saraf.


Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan


~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.