3 Dec 2014

APA ITU SPINA BIFIDA?

Spina Bifida (dalam bahasa Latin bermaksud tulang belakang terbelah), adalah salah satu kecacatan sejak lahir dikenali sebagai kecacatan di tiub neural. Sebahagian atau keseluruhan tulang belakang tidak bercantum dengan sempurna dan menyebabkan saraf tunjang terdedah. Keadaan ini terjadi di awal kandungan, seawal bulan pertama kandungan.


Ianya berlaku di bahagian bawah tulang belakang dan jarang berlaku di bahagian atas. Kadang-kala sebahagian daripada otak juga turut terdedah


altJenis-jenis Spina Bifida

 • Spina Bifida Occulta:
  Saraf tunjang adalah normal. Hanya sebahagian kecil tulang yang tidak bertaup. Lapisan kulit yang menutupi kecacatan ini juga adalah normal.
 • Meningocoele
  Sebahagian dari meninges lapisan luaran saraf tunjang terjulur keluar tetapi saraf tunjang selalunya sempurna.
 • Meningomyelocoele
  Sebahagian dari saraf tunjang dan meninges terjulur keluar dari tulang belakang yang terpisah.
Keterukan keadaan spina bifida adalah berbeza. Dalam keadaan yang ringan (milder form), bayi tidak menunjukkan apa-apa tanda.Sekiranya kecacatan teruk di mana melibatkan saraf tunjang bahagian atas, kemungkinan bayi tidak dapat hidup lama kerana lumpuh seluruh badan.

Hydrocephalus (kepala besar di sebabkan pengumpulan cecair dalam otak) dan lain-lain kecacatan sejak lahir/congenital juga mungkin terjadi.Kebanyakkan kes mengalami keterukkan sederhana. Kanak-kanak begini memerlukan berbagai rawatan dan rehabilitasi.


Pencegahan

 1. Pemberian tambahan folik asid.
  Dos folik asid yang disyorkan adalah 0.4 mg sehari dan perlu diambil sebulan sebelum mengandung dan seterusnya pada 3 bulan pertama mengandung untuk memberi kesan yang baik. Disebabkan kebanyakan kehamilan tidak dirancang, semua wanita dalam usia reproduktif dinasihatkan untuk mengambil penambahan folik asid.

  Sekiranya seseorang itu dalam kumpulan berisiko ( anak terdahulu, atau saudara rapat mengalami spina bifida atau yang mengambil ubat sawan), ia perlu mengambil dos yang tinggi lebih kurang 4 mg sehari.

 1. Kaunseling genetik
  Risiko (tanpa tambahan folik asid)
  • Selepas mempunyai seorang anak yang menghidapi spina bifida, kehamilan seterusnya boleh mendapat masalah yang sama adalah 3 ke 4 %.
  • Selepas mengalami 2 orang anak spina bifida,10 % kehamilan seterusnya boleh mendapat masalah yang sama.
  • Risiko akan bertambah tinggi sekiranya keluarga juga mempunyai sejarah spina bifida.

Sedarkah kita bahawa asid folic memainkan peranan yang penting di awal kehamilan? Kekurangan asid folic boleh mengakibatkan kecacatan saraf bayi seperti spina bifida. Spina Bifida terjadi apabila pelindung yang menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Dan ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.Pada 12 minggu yang pertama kehamilan, otak dan sistem saraf bayi sedang membentuk dan berkembang pesat. Dan disebabkan spina bifida ini berlaku dalam tempoh 28 hari pertama kehamilan, jadi pengambilan asid folic setiap hari (400mcg) adalah penting bagi mereka yang merancang untuk hamil kerana hampir separuh kehamilan adalah tidak dirancang.Istimewanya Shaklee, vitamin asas kami iaitu Vitalea (multivitamin dengan iron formula) dan B-Complex mengandungi 200mcg Asid Folik. Jadi pengambilan 1 biji Vitalea + 1 biji B-Complex setiap hari boleh memberikan keperluan minimum 400mcg Asid Folik yang diperlukan oleh ibu hamil dan mereka yang merancang untuk hamil.

Kekurangan asid folik juga cukup sinonim dengan keguguran. Dengan sebab itu ibu yang merancang untuk hamil perlu melengkapkan diri dengan asid folik yang mencukupi.

Jadi tidak perlulah anda menambah asid folik yang berbeza sekiranya anda telah mengamalkan Shaklee Vitalea dan B-Complex. Tetapi sekiranya anda masih ragu-ragu, suka saya nasihatkan anda merujuk dan berbincang dengan doktor mengenai makanan tambahan ini.Segala-galanya kuasa Allah tapi tidak salah kita mencuba untuk kesihatan yang lebih baik.
Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee dengan lebih penjimatan, wani syorkan anda mendaftar keahlian RM75 dan nikmati pelbagai manfaat sebagai ahli. Hubungi wani untuk keterangan lanjut.Jika anda berada sekitar Puchong Selangor, boleh dapatkan produk Shaklee byhand/ COD. Untuk yang luar kawasan jangan risau, wani boleh pos ke seluruh Malaysia.~SHAKLEE MEMIKAT HATI?~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.