4 Dec 2014

APA ITU KUDIS BUTA ATAU SCABIES?

Kenali Kudis Buta atau Scabies

Scabies atau dikenali sebagai kudis buta adalah keadaan kulit berjangkit yang disebabkan oleh hama kecil dipanggil Sarcoptes Scabiei. Lubang hama ini ditanam ke dalam kulit, kemudian membiak dan bertelur, menyebabkan gatal-gatal ruam dan sengit. Penghidap scabies jarang tahu bahawa mereka mempunyai keadaan sehingga beberapa minggu selepas jangkitan awal, ini bermakna serangan kudis boleh merebak dengan cepat.

Scabies biasanya dilihat sebagai keadaan yang dibawa oleh keadaan hidup yang tidak sihat dan kekurangan kebersihan diri, tetapi tidak ada bukti yang menunjukkan ini adalah benar. Scabies boleh menjejaskan sesiapa sahaja dan boleh dirawat dengan krim losyen dan tertentu. Terdapat beberapa kumpulan yang mana mereka mempunyai risiko yang tinggi untuk terdedah kepada keadaan penyakit ini.

Apakah tanda-tanda dan gejala kudis?

Gejala ini dapat dikesan, ia menjadi tanda sesuatu kepada yang orang lain, seperti doktor dapat mengesannya. Sebagai contoh, gejala ini gatal dan ruam merupakan tanda awal. Kadang-kadang tanda-tanda dan gejala kudis tidak kelihatan sehingga enam minggu selepas dijangkiti jangkitan.

Tanda-tanda utama kudis kulit, ruam dan gatal-gatal sengit yang lebih teruk pada waktu malam atau selepas mandi panas atau mandi biasa.

Ruam terdiri daripada bintik kecil merah yang kelihatan seperti gigitan kecil serangga (dipanggil tanda merah), ruam ini boleh disalah anggap sebagai syarat-syarat lain dermatologi, sebagai contoh, ekzema.

Tanda merah ini biasanya berada dalam garis kecil empat atau lebih dan biasanya muncul di anggota-angota badan berikut:
-          pada siku
-          pusingan puting - untuk wanita
-          berhampiran kemaluan - untuk lelaki
-          di antara jari dan jari kaki
-          pada pergelangan tangan

Jika ruam tercalar, ia boleh menjadi radang pesakit jika kudis yang berkerak di kawasan tercalar itu semakin teruk. Kawasan lain yang kurang biasa di mana ruam boleh muncul:
-          axillae (ketiak)
-          buku lali
-          punggung
-          kemaluan - untuk wanita
-          pangkal paha
-          di dalam siku
-          lutut
-          kaki lebih rendah
-          putting
-          bahu
-          kaki
-          pinggang

Kanak-kanak dan bayi yang terkena scabies ini boleh menjumpai tanda yang bersembunyi di kawasan-kawasan lain badan mereka termasuk:
-          kulit kepala
-          kaki
-          tapak tangan
-          leher
-           kepala
-           Muka


Apakah yang menyebabkan Scabies ini.
Scabies berlaku apabila badan manusia dipenuhi dengan hama parasit, yang dikenali sebagai Sarcoptes Scabiei. Orang pertama yang dapat mengesan (makhluk-makhluk mikroskopik) dan Scabies ini iaitu pada zaman kurun ke 18 oleh Diacinto Cestoni, beliau adalah seorang biologi dari Italy.


Serangan bermula apabila serangga betina muncul di dalam kulit, kemudian datangnya serangga jantan untuk mengawannya yang mana serangga betina ini dianggap masih ada dara lagi. Serangga jantan kemudian mati dan serangga betina mula bertelur, yang mengambil kira-kira empat hari untuk menetas.

Apabila telur itu menetas, dan kira-kira dua minggu kemudian matang ke dewasa. Serangga betina yang menjadi matang akan kembali ke dalam kulit. Serangga jantan yang telah matang mereka kekal di permukaan kulit dan mula mencari rakan-rakannya. Melainkan dirawat proses ini akan berulang selama-lamanya.

Walaupun punca gatal teruk yang dialami oleh penghidap scabies belum terbukti, pakar-pakar percaya ia adalah sistem imun pesakit bertindak balas kepada pergerakan, hama telur mereka, air liur mereka dan / atau najis mereka.


Bagaimana Scabies ini merebak atau dijangkiti?

Scabies mudah dijangkiti kepada orang lain apabila mereka bersentuh badan dalam tempoh yang agak panjang. Berpegangan tangan untuk sementara atau persetubuhan adalah contoh biasa. Peluk ataupun berpegang tangan adalah kurang untuk dijangkiti.

Scabies tidak boleh terbang atau melompat. Mereka boleh bertahan beberapa hari selepas meninggalkan tubuh manusia, bererti bahawa orang-orang yang berkongsi pakaian atau katil dengan seseorang yang dijangkiti berisiko. Penghantaran dengan cara ini adalah lebih kurang biasa daripada sentuhan fizikal yang berpanjangan.

Persekitaran yang tertutup, seperti rumah kejururawatan atau sekolah, menimbulkan risiko yang lebih tinggi penghantaran disebabkan kudis ini kepada penduduk mereka yang berdekatan antara satu sama lain. Ia adalah penting bahawa kakitangan perubatan dalam persekitaran ini mempunyai latihan yang diperlukan untuk mengenal pasti gejala kudis untuk mengelakkan serangan merebak.


Bagaimana untuk mengatasinya?
Jika seseorang itu terkena suspek penyakit ini, mereka boleh melawat atau berjumpa dengan doktor untuk diperiksa. Doktor akan mengesyorkan rawatan apa yang perlu diambil.Analisis penyakit ini biasanya akan dinilai oleh doktor untuk mengesan tanda-tanda visual ini.Dalam kes-kes yang kurang jelas, beberapa ujian mungkin perlu dilakukan untuk menghapuskan kemungkinan pesakit yang mempunyai keadaan kulit yang berbeza, seperti ekzema atau impetigo.

Untuk mengesahkan bahawa tanda visual pada kulit memang berlubang, dakwat disapu di kawasan itu. Pad alkohol kemudian menyapu seluruh kawasan ini. Jika lubang yang hadir, beberapa dakwat kekal dan akan muncul sebagai garis gelap pada kulit. Proses ini dikenali sebagai ujian dakwat.

Kadang-kadang, bukannya dakwat, penyelesaian tetracycline topikal boleh digunakan. Penyelesaian ini akan cahaya apabila di bawah cahaya khas. Tafsiran ujian dakwat boleh menjadi sukar apabila lubang tidak jelas dengan mata kasar atau tersembunyi di bawah tanda awal.

Untuk diagnosis yang lebih muktamad, doktor akan perlu untuk mencari bukti daripada hama kudis. Untuk melakukan ini sampel kawasan yang terjejas akan perlu diperoleh. Sampel ini kemudiannya akan diperiksa bagi yang berikut:
-          hama sendiri
-          hama telur
-          hama najis

Untuk mencari apa-apa kesan di atas, sampel kulit akan ditetapkan dalam beberapa hidroksida kalium dan diperiksa di bawah mikroskop atau dermatoscope.

Next entry kita akan cerita

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.