10 Nov 2013

FAKTA TENTANG BAYI

[Tahukah anda]1. Semasa di dalam rahim, bayi sentiasa tersenyum tetapi bayi jarang tersenyum dalam sebulan selepas lahir. Mungkin disebabkan proses kelahiran yang sukar.

2. Nafas bayi berbau sedap sebab bayi tidak ada gigi. Gigi adalah tempat berkumpulnya bakteria yang menyebabkan nafas berbau.

3. Bayi mengenali suara ibunya sejak lahir tapi mengambil masa sekitar 14 hari untuk mengenali suara bapanya. Jadi buat para bapa, selalulah bercakap dengan bayi anda supaya dia cepat kenal suara anda.4. Bayi tidak akan berpeluh sebab kelenjar peluhnya masih belum berkembang sepenuhnya.

5. Bayi suka suara yang bernada halus. Sebab itu suara ibu lebih menenangkan berbanding suara bapa.

6. Sehingga berusia 6-7 bulan, bayi boleh bernafas sambil menelan makanan tapi orang dewasa tidak boleh melakukannya serentak.

7. Bayi mula berkomunikasi menggunakan bahasa isyarat sebelum mula bercakap. Komunikasi mereka bermula dengan memahami lambaian tangan, pelukan dan ciuman ibu bapa.

8. Kanak-kanak tidak akan membesar ketika selesema.

9. Kanak-kanak berusia 6 tahun ketawa purata 300 kali sehari manakala orang dewasa hanya ketawa sekitar 60 kali sehari.

10. Kajian menunjukkan bapa lebih pakar dan lebih pantas dalam menukar lampin bayi berbanding ibu.
(betuii ke.. hehehe)


Yang penting susukan la bayi anda sehingga mereka berusia 2tahun.. susu ibu itu yang terbaik demi kesihatan anak-anak.. pasti anak-anak cerdas dan cergas..bagi mereka yang ingin menambah simpanan susu EBM utk anak anda atau mempunyai masalah kekurangan susu, wani suggest SET PENYUSUAN SHAKLEE .. In syaa ALLAH boleh membantu ibu-ibu diluar sana..
Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.