27 Nov 2013

7 PERKARA JANGAN BUAT SELEPAS MAKAN!!


1. Jangan merokok-Kajian daripada pakar menunjukkan, kesan menghisap sebatang rokok selepas makan bersamaan mereka yang menghisap 10 batang rokok, jadi kadar untuk mendapat penyakit lebih tinggi.


2. Jangan makan buah-buahan.


-Memakan buah-buahan sejurus selepas makan akan menyebabkan perut kembung. Untuk tips pemakan yang sihat, buah-buahan boleh diambil 1-2 jam selepas makan atau 1jam sebelum makan.


3. Jangan minum teh


-Oleh kerana daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi, ia akan menyebabkan kandungan protin dalam makanan yang kita makan keras dan sukar untuk dihadam.


4. Jangan melonggarkan tali pinggang


-Melonggarkan tali pinggang selepas makan boleh menyebabkan usus terbelit dan tersekat.


5. Jangan mandi


-Mandi akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan dan menyebabkan jumlah darah sekitar perut akan berkurangan. Ini akan melemahkan sistem pencernaan di dalam perut kita.


6. Jangan banyak berjalan


-Pada hakikatnya berjalan memang bagus untuk menyihatkan jantung, tapi pada masa yang sama ia tidak bagus untuk penghadaman makanan. Berjalan akan menyebabkan kesukaran bagi sistem penghadaman untuk menyerap nutrisi yang terkandung dalam makanan yang kita ambil.

7. Jangan terus tidur


-Selain akan menyebabkan kenaikan berat badan! ia juga boleh mengundang gastrik di dalam usus kerana ketika tidur, Penghadaman tidak dapat dilakukan dengan baik.

haa... penat google tepek gambo.. ekeke.. exercise tangan.. baca info cam ni bagus utk pengetahuan kita.. kan kan.. padahal ni entry pemalas punye olang.. hahha..sambil tu nak selit-selit skit.. bg yg nak order produk shaklee boleh pm/sms/wassap wani ye.. 019-2833710..

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.