26 Sep 2013

MORNING SICKNESS..ATASI DENGAN VITAMIN SHAKLEE


Bagi sesetengah ibu mengandung, morning sickness atau mabuk mengandung adalah kawan baik yang datang, biasanya pada trimester pertama (3 bulan pertama). Kadang-kala ia boleh berlaku pada trimester kedua atau trimester ketiga, bergantung kepada seseorang. malahan, ada yang berlanjutan sehingga dari awal mengandung sehingga bersalin.


Apa yang menyebabkan morning sickness?

1. Progesteron menyebabkan otot menjadi lebih relaks, termasuk otot sistem pencernaan. makanan akan berada lebih lama dalam sistem pencernaan dan boleh menyebabkan “angin”. Ia juga menghantar isyarat “muntah” kepada otak,


2. Masalah kelenjar tiroid yang membawa kepada hyperemesis gravidum. Keadaan ini menyebabkan ibu hamil mengalami muntah teruk hingga badan kering air dan perlu rawatan di hospital. Banyak sebab hyperemesis gravidum ni, antaranya masalah tiroid dan mempunyai cyst dalam uterus.


3. Keperluan nutrisu seorang ibu bertambah. Adakah di kena makan banyak? Makan banyak itu mungkin betul, tapi bukan bermakna makan nasi bertambah 3 pinggan. Kita kena faham beza antara keperluan badan dengan keperluan perut. Perut kenyang sukahati tapi badan perlukan nutrisi.


Oleh itu, ibu mengandung memerlukan :-


Vitamin yang mudah diurai dan diserap oleh tubuh – Zat-zat  seperti kalsium, vitamin B, zat besi, etc yang diperlukan hampir 2 kali ganda semasa mengandung. Protein yang lebih dari biasa.


Oleh itu, ibu mengandung dicadangkan mengambil vitamin yang berciri berikut :-

Dibuat dan diproses secara semulajadi. Mengandungi nutrien penting yang kadangkala tidak dibekalkan oleh preskripsi klinik (Kebanyakan klinik memberi asid folik, bukan full spectrum B Complex). Tiada bahan-bahan sintetik terutama pewarna dan perasa (cuba genggam vitamin yang anda ambil sekarang, adakah warnanya melekat di tangan? Awas pewarna tiruan!). Mudah dicerna dan diserap oleh tubuh. Tiada kesan sampingan.


Apakah Jenis Vitamin Shaklee yang sesuai untuk ibu mengandung ?

1 – VITALEA
2 – B COMPLEX
3 – VITAMIN C
4 – OSTEMATRIX
5 – OMEGA GUARD(Untuk kandungan 4 bulan ke atas)
6 – ESP / MEAL SHAKE


Produk di atas adalah asas kepada pembinaan kehamilan bagi ibu dan bayi yang sihat.


Bagaimana pula dengan simptom-simptom semasa mengandung ? Adakah produk tertentu yang boleh membantu melegakan ibu?

Ya, semestinya ada. 
Berikut adalah cadangan.


Morning Sickness - Konsisten mengambil vitamin Shaklee yang disenaraikan di atas. Ibu hamil sensitif terhadap bau, jadi segarkan ruang rumah / pejabat dengan bau yang menyegarkan.
*Berfikiran Positif. Kenalpasti makanan / Objek / Situasi yang menyebabkan Morning Sickness dan cuba elakkannya.

Angin - Ibu hamil boleh ambil Peppermint-Ginger Plus. Juga jika benar-benar memerlukan. Ambil dalam kuantiti sedikit dulu (1 biji sehari). adalah lebih baik jika ibu hamil dapatkan pandangan doktor terlebih dahulu walaupun halia & peppermint sangat bagus untuk ibu hamil yang mengambil.


 Kejang Otot , Sembelit , Sembab dan Kembang- 
Bila berlaku kekejangan menunjukkan ibu memerlukan kalsium, jadi perlu tambah kalsium sekiranya mengalami masalah kejang otot.

 Ibu mengandung biasanya mengalami water retention menyebabkan seluruh badan menjadi besar kerana water retention. badan menjadi sembab dan kembang terutama pada bahagian kaki..


ostematrix membantu mengatasi sembelit.. menjadi kegemaran untuk ibu-ibu hamil..


~SHAKLEE MEMIKAT HATI?~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: Wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.