2 Oct 2013

APA ITU KOLAGEN..?

Di pasaran Malaysia ada bermacam-macam jenis kolagen.. juga dari bermacam-macam jenis.. apa itu kolagen..?

Kolagen adalah sejenis protein. semula jadi, yang menghubungkan dan menyokong tisu badan lain, seperti kulit, tulang, tendon, otot, dan tulang rawan. Ia juga menyokong organ-organ dalaman dan turut hadir dalam gigi. Terdapat lebih daripada 25 jenis collagens yang secara semulajadi berlaku dalam badan.


Kolagen adalah salah satu protein yang paling banyak hadir dalam badan mamalia, termasuk manusia. Malah, ia membentuk kira-kira 25 peratus daripada jumlah protein dalam badan. Sesetengah orang merujuk kepada kolagen sebagai gam yang memegang badan bersama-sama. Tanpanya, badan akan rapuh dan jatuh.

Memiliki kekuatan tegangan yang hebat, fungsi kolagen adalah sangat berbeza daripada kebanyakan jenis protein yang lain. Sebagai contoh, ia boleh didapati di dalam dan juga di luar sel. Serat kolagen adalah penting dalam menyumbang kepada struktur luar sel-sel. Walau bagaimanapun, ia hanya hadir di dalam beberapa sel-sel tertentu sahaja.

Shaklee Collagen Powder


Kolagen berfungsi antara satu sama lain dalam menyokong tisu badan. Pada asasnya, ia memberikan bentuk tisu badan dan menyediakan ketegangan dan kekuatan; elastin memerlukan fleksibiliti dalam memberikan tisu badan yang sama banyak. Gabungan kolagen dan elastin ini adalah sangat penting dalam banyak bahagian badan, dan tidak terhad kepada, paru-paru, tulang dan tendon. Malah saluran darah bergantung kepada kedua-dua kolagen dan elastin.


Selalunya, kolagen dibincangkan berhubung dengan kulit. Ia berfungsi dengan keratin untuk menyediakan kulit dengan kekuatan, fleksibiliti, dan daya tahan. Sebagai seseorang yang berumur, kemusnahan kolagen yang berlaku membawa kepada kedutan. Oleh itu, ia adalah sangat penting bagi mereka yang mencari cara-cara untuk melawan kesan ketara penuaan pada kulit. Beberapa profesional penjagaan kulit sebenarnya menasihatkan orang ramai mengenai cara-cara untuk merangsang pengeluaran kolagen dalam sel-sel kulit.

Di samping menjadi begitu penting dalam badan, kolagen juga mempunyai banyak kegunaan perubatan. Ia digunakan dalam beberapa prosedur pembedahan kosmetik dan dijual sebagai tambahan untuk pergerakan sendi. Ia juga digunakan dalam merawat dan menguruskan kesan  terbakar yang serius. Bagi tujuan ini, ia digunakan dalam mewujudkan penggantian kulit buatan manusia.

Sejak kolagen menjadi begitu penting dalam badan, ia menunjukkan bahawa kekurangan kolagen boleh mendatangkan masalah. Malah, terdapat beberapa penyakit genetik yang dikaitkan dengan kekurangan kolagen. Sebagai contoh, osteogenesis imperfecta, biasanya dirujuk sebagai penyakit tulang rapuh, hasil daripada tahap yang ketara penurunan kolagen. Ia juga boleh mengakibatkan kehadiran kolagen yang berkualiti lebih rendah daripada biasa.


Kolagen nie ada banyak jenis..ada jenis minuman, supplement, jenis krim, suntikan, yang mentah2 pon ada..cuma ingredient dalam kolagen tue yang berbeza2 dan tahap keberkesanannya..So pagi penggemar kulit yang cantik yang mementingkan kualiti dah keberhasilannya, segala intipati kolagen itu sendiri pasti di ambil kira bukan takat harga sahaja..bagi penggemar Shaklee atau mereka yg setia dengan produk shaklee, keluaran Collagen Powder ini pasti suatu yang ditunggu2.. Almaklumlah, ramai yg dah cuba produk keluaran shaklee dan mendapat pelbagai kesan positif selain kesan utama produk tue sendiri..

Pemilihan Collagen Powder nie pon penting. Nak tau kenapa harga collagen powder nie agak mahal? Sebabnya sumber untuk penghasilan collagen ini diambil dari tgh laut yang jauh dari pencemaran. Senang kata produk kerangan dan ikan itu sendiri tidak dicemari untuk menghasilkan suatu kolagen yang bermutu.Collagen Rumpai Laut

Fakta Shaklee Collagen Powder  • Shaklee Collagen Powder merupakan supplement kolagen hebat yang mengandungi 4000mg proprietri RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee kira-kira 1000 dalton* dapat diserap dengan mudah dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen dalam tubuh
  • Tujuh bahan utama termasuk ekstrak biji benih camelia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan ekstrak kerangan ,Lactobaciliu acidophilus, Vitamin-C dan B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran
  • Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda . Setiap hidanagn dipek di dalam satu uncang memudahkan anda mengunakan nyasecara segera pada bila2 masaKesan pengambilan Shaklee Collagen Powder
♥ Meningkatkan kelembapan kulit ~ 90%
♥ Mengurangkan kekasaran & kekeringan ~ 75%
♥ Meningkatkan dalam penampilan keseluruhan ~ 71%

♥ Meningkatkan kelembutan & kelicinan ~ 69%
♥ Meningkatkan pemakaian kekal mekap ~ 60%
♥ Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti ~ 55%
♥ Meningkatkan ketebalan rambut ~ 54%
♥ Meningkatkan keserian, tona & warna kulit ~ 50%
♥ Mengurangkan garis-garis halus & kedut-kedutan ~ 18%

Faedah tambahan :: Menyokong kesihatan sesendi dan menguatkan tulang. Membantu mengekalkan otot di dlm mata supaya lembut.Terbukti dapat memperbaiki testur kulit wajah & menghilangkan kedutan selepas menggunakan selama 8 minggu*Testimoni Collagen Powder Shaklee


~SHAKLEE MEMIKAT HATI?~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: Wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.