4 May 2013

SEMBELIT OH SEMBELIT


SEMBELIT....JGN PANDANG RINGAN....

SEMBELIT PUNCA BUASIR....MENAKUTKAN...

Sembelit yang berpanjangan dan serius mungkin boleh menyebabkan buasir yang disebabkan oleh menahan untuk membuang air besar atau anal fissures (koyakan pada kulit di sekeliling anus). Ia berlaku disebabkan oleh najis yang keras meregangkan otot sphincter. Kesannya, pendarahan rektum mungkin berlaku, di mana darah kelihatan di permukaan najis.

Kadang kala, regangan menyebabkan rektum terkeluar (terjatuh) dan ini boleh menjurus kepada pengeluaran mukus dari dubur. Rektum yang terkeluar dengan teruk dan kronik memerlukan pembedahan untuk menguatkan dan mengetatkan otot spinchcter dubur atau untuk membaiki lapisan yang terkeluar (terjatuh)
Sembelit atau sukar utk membuang najis adalah masalah penghadaman yg terbiasa yg boleh dikategorikan apabila kurang dari 2 kali ke tandas setiap minggu, najis yg keras atau ketidak kerapan dan pembuangan yg menyakitkan. Jika anda mengalami masalah sedemikian, ikutilah beberapa cara ini utk mengelak dari sembelit.


♥ Makan diet yg kaya serat (fiber). Pastikan sekurang-kurangnya 30g serat setiap hari. Makanan yg kaya serat termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan bijiran. Cuba makan makanan yg kaya serat di setiap hidangan secara tetap utk menggalakkan kesihatan yg baik.


♥ Minum air. Para doktor mensyorkan agar anda minum sekurang-kurangnya 8oz gelas air setiap hari. Air boleh membantu melembutkan najis yg membuatkan pembuangan kurang menyakitkan.


♥ Makan pada sukatan yg kecil. Memakan secara banyak hanya 3 kali sehari boleh mendatangkan sembelit. Sebaliknya, makan pada sukatan yg kecil dan tambahlah jumlah makan kepada 5 atau 6 kali sepanjang hari.


♥ Hadkan pengambilan beberapa jinis makanan ataupun ubatan yg boleh membawa kepada sembelit. Ubatan seperti antacids dan makanan seperti pisang, nasi putih, roti yg diperbuat dari gandum putih dan produk tenusu, boleh membawa kepada sembelit.


♥ Bersenam secara tetap. 30min bersenam setiap hari boleh membantu sistem penghadaman utk bekerja lebih berkesan dan membantu anda mengelak dari sembelit.


♥ Pergi ke tandas jika perlu. Adakalanya, ada di antara kita yg menangguhkan utk pergi ke tandas kerana kesuntukan waktu atau keadaan tidak begitu mengizinkan. Menangguhkan akan mengakibatkan sembelit.

Namun jika anda sukar untuk melakukan aktiviti serta mngamalkan pemakanan yang betul kerana kekangan masa serta sibuk dengan urusan seharian, shaklee mempunyai supplement yang dapat membantu anda mengatasi masalah sembelit iaitu OSTEMATRIX

Bagaimana Magnesium dalam Ostematrix boleh membantu mengelakkan sembelit?

Magnesium meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlakunya peristalsis (gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus). Peristalsis juga menolak makanan ke perut. 

Efek ini berlaku melalui dua mekanisme:

1. Magnesium merehatkan otot dalam usus - ia membantu membentuk kesan lebih lembut yang mengurangkan sembelit.

2. Magnesium 'menarik' air - ia meningkatkan kandungan air dalam usus dan membolehkan usus berfungsi dengan baik.


       


Alfalfa dan Herblax adalah julap lembut yang mengandungi herba iaitu mengandungi klorofil yang membantu detox usus dan tubuh badan.

Selepas kita membersihkan usus kita, barulah segala nutrien yang baik akan mudah di serap kedalam badan pada tahap maksimum. Jika anda mengalami masalah sembelit, HERBLAX adalah pilihan terbaik. Tetapi,  HERB-LAX tidak sesuai di makan oleh ibu yang menyusukan bayi. Terutama bayi yang masih kecil.. Jika ingin ambil mulakan dengan dos rendah. (dapatkan konsultasi)Tapi jangan risau..ibu menyusu tetap boleh melalui proses detox yang lebih lembut dengan penggambilan ALFALFA


Yang penting anda perlu mendapatkan konsultasi untuk memilih yang bersesuaian dgn anda.

~SHAKLEE MEMIKAT HATI~


Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

 

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.