29 May 2013

PAIN KILLER: KAWAN ATAU LAWAN..??

Perkongsian dari seorang doktor:

Salam semua sahabat...

Kali ini saya nak kongsi maklumat mengenai pain killer. Semasa saya bekerja di Jabatan Gatroenterology( penyakit perut ) dan Nephrology( buah pinggang ) banyak sangat pesakit yang masuk sebab pendarahan dalam perut dan rosak buah pinggang. Apa puncanya? Banyak puncanya tetapi punca yang kita mampu cegah ialah pain killer.

http://www.delrayrecoverycenter.com/wp-content/themes/delray2011/images/pain-killers.jpg
Selalunya saya tengok menjadi trend dikalangan GP( klinik ) bagi pain killer kat orang tua, biasalah sakit urat. kalau tengok nama pain killer tu biasanya Voren( Diclofenic ) , Ponstan( Mfenemic ), Synflex( Neproxen ). Tu semua adalah pain killer kita panggil NSAIDS( non steroidal anti inflammatory drug ) yg biasa diberi kepada pesakit. Tak cukup dengan tu ada GP yg bagi steroid Prednisolon sebagai sakit urat.

Memang pesakit suka giler dengan combination NSAIDS dan steroid sebab kesannya serta merta boleh rasa. Sebab tu ada orang tua marah kalau tak bagi dia ubat sakit urat termasuklah saya pernah kena marah. Tapi mereka tak tahu kesan buruknya. Saya melihat saban hari pesakit datang dengan berak najis hitam macam rambut, atau muntah darah. Najis hitam tu sebab ada pendarahan. Biasanya pesakit akan pucat dan letih sebab kehilangan banyak darah. Yang lebih parah ada yang maut disebabkan kehilangan banyak darah.

Puncanya pain killer. pain killer akan menghakis dinding perut, lama-kelamaan akan tembus dan menghakis pembuluh darah. Itu yang jadi pendarahan. Selalunya orang tua.

Kalau orang muda pulak, kesnya datang dengan rosak buah pinggang. Uncle saya pun adalang mangsa kepada  pain killer. Dia ada gout so hari-hari maan pain killer. Sampailah suatu hari buah pinggang dia rosak dan perlu dialisis. Namun dia bernasib baik sebab berjaya buat Renal Transplant.

Nak cakapnya, hati-hati dengan pain killer. Dia boleh jadi kawan kalau guna dia dengan betul. pain killer bukan ubat untuk dimakan berpanjangan, macam darah tinggi, kencing manis. Makan bila sakit je. Kalau sakit berpanjangan cuba kurangkan dengan kaedah luaran, minyak panas ke, hot pack ke. lebih selamat.
atau bole cuba supplement shaklee dr mgambil pain killer..

konsultasi percuma berkenaan masalah dan produk yg bersesuaian untuk anda..

ANDA BERMINAT..??JOM INBOX/PM WANI DI
FB: Noor Malawani (Waniz Vitamin)
PAGE: WANIZ SIMPLE SHOP
GMAIL: Wanizvitamin@gmail.com
SMS/WHATSAPP: 019-2833710
SHAKLEE ID: 929525

COD AREA PUCHONG SAHAJA..
POS SELURUH MALAYSIA..
APA TUNGGU LAGI..??
DAPATKAN SHAKLEE ANDA SEKARANG..!!!

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.