30 May 2013

BAHAYA PARABENS..

INFO WAJIB BACA

Takut plak baca info psl PARABENS yg member share ngan baru google tadi. Patutla skrg ramai ANAK-ANAK yg dpt ALAHAN. Slh satu punca ALAHAN ni rupenye kndungan bhn2 kimia dlm cosmestic dan jugak TOILETRIES mcm SHAMPU, UBAT GIGI, SABUN.. Alahai...kene jage2 betol skrg.

Penyebab kanser jgk bnde2 ni semua. Bahan-bahan kimia ni meresap dalam pembuluh darah melalui pori-pori. Kalau pregannt, bahan tersebut dapat menembusi plasenta (tali pusat) sehingga masuk ke aliran darah janin. Ni antara info yg sy dapat:

Merkuri
Bahan kimia kosmetik yang mengandung Merkuri biasanya banyak terdapat pada sebagian produk pemutih. Ciri kosmetik yang menggunakan merkuri adalah efek segera didapat setelah pemakaian, kulit berwarna kemerahan dibawah sinar matahari dan kadang-kadang menimbulkan iritasi pada awal pemakaian.

Assutane
Bahan kimia ini biasanya digunakan untuk ubat jerawat. Penggunaan Assutane masa hamil boleh membahayakan kehamilan dan mengakibatkan keguguran.

Parabéns
Bahan kimia ini digunakan untuk mengawetkan produk perawatan kulit. Penggunaan parabens waktu hamil boleh mengakibatkan gangguan sistem reproduksi bayi.

Benzoil Peroksida
Bahan kimia ini juga biasa terdapat pada produk anti jerawat. Benzoil Peroksida juga termasuk bahan kimia kosmetik yang berbahaya dan harus dihindari untuk digunakan pada masa kehamilan.

Phthalates atau Ftalat
Bahan kimia ini adalah pengharum kosmetik dan lotion. Sebenarnya bahan ini digunakan untuk proses pembuatan plastik. Ciri kosmetik yang memakai phthalates adalah berbau tajam. Bahan-bahan kimia ini juga termasuk dalam bahan kimia yang harus dihindari untuk digunakan waktu hamil.

Hidroquinon
Bahan kimia ini berbahaya untuk digunakan baik sebelum maupun saat hamil karena boleh menyebabkan kanser dan mengganggu pertumbuhan janin. Hidroquinon terdapat pada krim pemutih dan ubat penghilang bekas luka.

Asam salisilat (beta hidroxy acid)
Zat kimia ini banyak ditemukan pada produk anti penuaan, ubat jerawat, pembersih atau lotion. Penggunaan Asam salisilat (beta hidroxy acid) dalam dos rendah masih cukup aman dan dibolehkan, namun pada dos tinggi dikhuawatirkan menyebabkan janin catat.

Retinoid (vitamin A)
Retinoid banyak terdapat pada masker wajah dan krim anti jerawat. Bahan kimia ini berbahaya bagi janin.

1,4 Dioksana
Bahan kimia yang satu ini biasanya banyak terdapat pada produk kosmetik pelembab. Zat ini juga tidak elok dan berbahaya untuk digunakan pada masa kehamilan.

Alhmdulillah bertemu dgn SHAKLEE.
Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tidak sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa. Kami tidak menjalankan ujian ke atas haiwan. Juga pembungkusan produk kami adalah selamat dan bebas daripada sebarang toksin-toksin biophenol mahupun asid phthalates dan cecair toksik. Ini yang membuatkan kami benar-benar pasti bahawa Setiap Produk Shaklee adalah 100% selamat digunakan. Terjamin.

~Vitamin Hatiku ~
credit: Hanim Mansor

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.